Härskartekniker och konflikter

Börja er väg mot att lösa konflikter konstruktivt här

Förlöjliganden, objektifieringar och projiceringar är bara några av de härskartekniker som är vanliga på våra arbetsplatser.

I den här igenkännande utbildningen lär ni er ta konflikter konstruktivt och att identifiera och hantera härskartekniker retoriskt smart vilket kan öka er produktivitet med 40%.

Härskartekniker och Konflikter går att boka som:
Föreläsning eller företagsprogram

Skärmavbild 2021-12-09 kl. 17.03.07

”En mycket uppskattad föreläsning om att bemöta härskartekniker. Pontus tillhandahöll konkreta verktyg för hur man bäst tacklar de knepiga situationerna snyggt. Föreläsningen väckte intresse och nya tankar om både ens eget och andras beteenden. Vi rekommenderar självklart Pontus som föreläsare!"

- Karin Mendel, Head of HR, Mannheimer Swartling

härskarteknik
 
 

Om härskartekniker & konflikter

Hantera konflikter & härskartekniker

Det genomsnittliga produktionsbortfallet för en medarbetare som upplever arbetsmiljöproblem är så mycket som 30-40 procent. Det innebär alltså mellan 12 och 16 timmars bortfall i veckan, för varje medarbetare.

Och jag vågar lova att upplevelsen av att ha en fullständig trygghet inför att ta konflikter och svåra samtal är en av de skönaste känslorna du kan ha.

Det är svårt att hitta något som kan jämföra sig med lugnet av att veta att oavsett vad en person häver ur sig, oavsett hur de uttrycker sig eller beter sig så vet du hur du ska hantera situationen snyggt. Men innan vi kan nå dit så finns det en del hinder vi behöver ta oss förbi.

Vi behöver inte bara lära oss att varken bli blank eller sänka oss till samma låga nivå själva, vi behöver inte bara lära oss vad vi ska säga och hur vi ska säga det. Vi behöver också få kontroll över vår konflikträdsla och vår motvillighet till att ta konflikten överhuvudtaget - vilket kan vara det mest utmanande av allt.

Men det behöver inte vara så svårt som många tror att bygga en arbetsplats med självsäkra medarbetare som vet vad de ska säga i konflikter. Tvärtom så finns det beprövade strategierna som kan generera tydliga resultat snabbt utan att uppleva alla de obekväma känslor som många andra behöver ta sig igenom.

1. Varför ska ni boka den här utbildningen?

 • Förbättrar ert samtals- och arbetsklimat
 • Enkla sätt att ta konflikter och bemöta härskartekniker
 • 100% full återbetalningsgaranti

 

Under passet kommer ni få konkreta tips på hur ni hanterar svåra konversationer och ni kommer få träna på att motverka härskartekniker. Även de som är konflikträdda kommer känna sig stärkta och veta hur de ska ta diskussionen nästa gång.

Läs merLäs mindre

2. Hur går det till?

 • Anonym arbetsplatsanalys:
  Identifiera härskarteknikerna hos er
 • Workshop med igenkännande exempel & konkreta tips
 • Praktisk träning

 

Utifrån de härskartekniker som är dominanta hos er enligt arbetsplatsanalysen formas upplägget för att fokusera på hur ni hanterar och får bort dem. 

Läs merLäs mindre

3. Vad lär ni er?

 • Identifiera & bemöta härskarteknikerna retoriskt smart
 • Konflikthantering: 3 nycklar för framgång
 • Så ger du feedback som förändrar
 • Verktyg för att bryta härskartekniker
 • Psykologiska fällor: Därför kan feedback trigga
 • Feedbackmodellen: 3 steg för framgångsrik feedback
 • Så hanterar du besvärliga typer
 • Träna på att hantera "obekväma situationer"
 • Så säger du ifrån trevligt
 • Friktionsfria motfrågor

*Innehållet går att skräddarsy efter era specifika behov.

Upplägget designas utifrån era behov och önskemål, svaren från arbetsplatsanalysen och min utvärdering av era behov. 

Läs merLäs mindre

Se Pontus prata om att bemöta härskartekniker & konflikter

Tidslinje utbildningsdesign

3 veckor före första utbildningsdagen

 • Kompetens- & situationsanalys
  Anonym enkätstudie som kartlägger och kvantifierar deltagarnas utmaningar, behov och önskemål samt arbetsplatsens vanliga konflikter och härskartekniker. Detta ligger sedan till grund för designen av utbildningsinsatsen. 

 • Anpassad inlärningsresa konstrueras
  Utifrån resultaten av situationsanalysen byggs nu en organisationsanpassad inlärningsresa och utbildningsdesign som sträcker sig från 2 veckor före första utbildningsdagen fram till 3-6 veckor efter sista utbildningsdagen.

 

2 veckor före första utbildningsdagen

 • Tillgång till virtuell plattform
  Med smart utformning där ni inte behöver inlogg utan enbart "magiska" länkar får ni nu tillgång till er inlärningsresa med schemalagt utbildningsmaterial, videor, reflekterande frågor och övningar. När det finns en ny tillgänglig mikroträning får varje person ett mail som tar dem direkt in i plattformen.

Utbildningsdagarna

Under utbildningsdagarna vill vi få med mycket praktiskt träning. Kunskap ska bli färdighet och därför fokuserar vi på:

 • Praktiska övningar där strategierna används
 • Självreflektion
 • Gruppdiskussioner och samtalsövningar

Mellan utbildningsdagarna (om flera)

Precis som inför får ni nu tillgång till nytt utbildningsmaterial och nya övningar i den virtuella plattformen. En del av materialet fokuserar på att repetera och reflektera över det vi gjorde på förra utbildningsdagen och en del av materialet fokuserar på att förbereda deltagarna inför nästa utbildningsdag.

Efter sista utbildningsdagen

Under 3-6 veckor efter sista utbildningsdagen fortsätter deltagarna få reflekterande övningar och coachande frågor vars fokus är att hjälpa dem att börja använda de nya färdigheterna i sin vardag. Att praktiskt börja använda sina nya färdigheter står för 70% av lärandet och missas nästan alltid vid utbildningsinsatser

Den här delen av inlärningsresan är designad för att se till att deltagarna får all den hjälp de behöver för att generera märkbara förbättringar.

3-6 veckor efter sista utbildningsdagen

 • Efterenkät som genererar mätbara resultat
  Anonym enkätstudie som kartlägger och kvantifierar deltagarnas och arbetsplatsens utveckling. Tillsammans med den inledande enkäten får vi fram resultatet av utbildningsinsatsen.

Mer om Härskartekniker och innehållsförslag

Mer om hantera härskartekniker

Att lära sig hantera konflikter, härskartekniker och otrevliga människor stärker både ens självförtroende och arbetsplatsens samtalsklimat.

Det här är en hands-on utbildning där ni lär er att identifiera och hantera besvärliga typer och kommentarer. Ni kommer få ett förstärk retoriskt självförsvar och tydliga strategier för att ta konflikter när ni känner er förbisedda, förminskade eller uteslutna. 

Tricket är att inte hugga tillbaka utan svara an retoriskt smart och i den här utbildningen kommer ni lära er både de psykologiska mekanismerna som spelar in och de retoriska lösningarna för att hantera härskartekniker smart.

Med igenkännande exempel kommer ni på ett underhållande sätt lära er exakt vad ni ska säga och hur ni ska säga det för att hantera konflikter på den mildare nivån, hela vägen upp till personangrepp och härskartekniker.

Resultatet av utbildningen är att ni har med er tydliga verktyg för vad ni ska säga och hur ni ska hantera situationen nästa gång en härskarteknik uppstår, oavsett om det är du som blir utsatt eller du ser någon annan som drabbas.

Innehåll att välja mellan

 • Identifiera & hantera härskarteknikerna retoriskt smart
 • Konflikthantering: 3 nycklar för framgång
 • Verktyg för att bryta härskartekniker
 • Psykologiska fällor: Därför kan feedback trigga
 • Feedbackmodellen: 3 steg för framgångsrik feedback
 • Så hanterar du besvärliga typer
 • Träna på att hantera "obekväma situationer"
 • Vanliga misstag och hur ni undviker dem
 • Så säger du ifrån trevligt
 • Friktionsfria motfrågor

* Innehållet går att skräddarsy efter era specifika behov

Hantera konflikter
21 december, 2023

Hantera konflikter konfliktfritt: Guide i konfliktlösning

Hantera konflikter konfliktfritt 4 tips i konfliktlösning   I den här artikeln går vi genom hur du hanterar konflikter konfliktfritt. Det kan låta motsägande, men behöver inte vara det. Ofta tänker vi att konflikter är dåliga och något att undvika, me...
Konflikt på arbetsplatsen
16 december, 2023

Konflikter och härskartekniker: Guide till bättre arbetsmiljö

Navigera konflikter och härskartekniker: Guide till bättre arbetsmiljö   I den här artikeln går vi igenom effektiva strategier för att hantera härskartekniker, ta konflikter och skapa en mer harmonisk arbetsplats. Vi kommer att utforska - Hur du un...
9 tips i att hantera Härskartekniker och Konflikter på Arbetsplatsen
5 juli, 2023

13 Tips – Hantera Konflikter på Arbetsplatsen: Din Handbok

13 Tips i att HanteraKonflikter på ArbetsplatsenDin Handbok Vad är egentligen en konflikt ? Vad kännetecknar en härskarteknik ? Vad är det viktigt att tänka på när du ska hantera konflikter på arbetsplatsen?   I den här artikeln hittar du beprövade s...
härskarteknik exempel
21 april, 2023

Vad är en Härskarteknik? Exempel och Förklaring

I den här artikeln kommer du lära dig vad en härskarteknik är, både definitionen en förklaring och med tydliga exempel. Enjoy. Ordet härskarteknik har blivit utspätt de senaste åren vilket har gjort att definitionen har blivit suddig. Eller snarare så...
man och kvinna har konflikt
15 april, 2023

Så Hanterar Du Konflikter på Arbetsplatsen – 3 Praktiska Tips

I den här artikeln kommer du få lära dig 3 praktiska tips för att ta konflikter på ett bra sätt. Vi kommer prata om: Den terapeutiska approachen Det låter som att… metoden Friktionsfria frågor Och jag lovar dig att det kommer vara en game-change...
härskartekniker motstrategier
17 februari, 2023

Härskartekniker motstrategier: Retoriska tips

Härskartekniker motstrategier Ordet härskartekniker är väldigt hårt och laddat, men vi alla har varit med om att få en riktigt plump kommentar kastad i vårt ansikte - och bli helt blank. Det är som att hjärnan slutar fungera och du får inte ett enda or...
härskartekniker på arbetsplatsen
10 februari, 2023

Härskartekniker på arbetsplatsen

"Hur gammal är du egentligen?" "Du får inte vara så känslig…" "Vi som har varit här lite längre vet att det där inte skulle fungera." Härskartekniker: Lär känna & hantera dem Jag tror vi alla kan känna igen oss i situationer där vi fått en...
vem använder härskartekniker
3 februari, 2023

Vem använder härskartekniker och varför?

Alla använder härskartekniker, du har flera gånger använt en härskarteknik, förmodligen utan att ha vetat om det. Det är därför viktigt att komma ihåg att det är en väldigt liten procentil som använder härskartekniker medvetet. I nästan alla fall så är...
hantera konflikter på arbetsplatsen
härskartekniker motstrategier
härskartekniker på arbetsplatsen