I den här artikeln kommer du lära dig vad en härskarteknik är, både definitionen en förklaring och med tydliga exempel. Enjoy.

Ordet härskarteknik har blivit utspätt de senaste åren vilket har gjort att definitionen har blivit suddig. Eller snarare så har människors uppfattning om vad en härskarteknik är blivit suddig.

Nu används det i princip för att beskriva alla beteenden en annan person använt mot oss som har gjort oss obekväma. Men i ett land med mycket konflikträdsla betyder det att det i många fall används alldeles för lättsamt och det används felaktigt.

Härskarteknik definition

En härskarteknik är en social manipulation, en metod för att förminska eller styra en person för att stärka sin egen position i en grupp.

Ladda ner E-Boken:
5 Strategier i Konflikthantering

Härskartekniker Exempel

De fem original-härskarteknikerna är:

 1. Osynliggörande Vilket betyder att man på olika sätt ignorerar någon.
  Du lyssnar inte på dem när det är dem som pratar på ett möte, istället börjar du fippla med papper eller tar upp datorn och gör annat.

 2. Förlöjligande Vilket betyder att du skämtar på någons bekostnad.
  När de försöker säga något viktigt så härmar eller skämtar du om deras dialekt eller uttal.

 3. Undanhållande av information Alltså att utesluta någon från informella möten där ni diskuterar och tar beslut eller inte ge dem all information inför ett viktigt möte.

 4. Dubbel bestraffning Som betyder att du får skit oavsett vad du gör.
  Tar du föräldraledigt för att vara med barnen så prioriterar du inte jobbet tillräckligt. Men om du inte tar föräldraledigt är du en dålig mamma eller pappa. Om du är noggrann med dina arbetsuppgifter “blir inget gjort”. Men om du snabbar på så är du “slarvig”.

 5. Trigga skuld eller skam Alltså att få dom att känna att dom på något sätt är fel eller har gjort fel.
  Du fick inte information om när mötet var, men får höra “att du borde tagit reda på det själv.” Du blir avbruten konstant under mötet, när du försöker få en syl i vädret under en tystnad blir du anklagad för att avbryta. Det här involverar även projiceringar så som till exempel: “Du får inte vara så känslig” eller “Men lilla gumman, det här borde du ha koll på.”

Olika personer har listat lite olika härskartekniker sen dessa 5 kom till liv. Men kortfattat så kan du använda härskartekniker genom

 • Vad du säger
 • Hur du säger det eller
 • Genom vad du inte säger eller inte gör

3 tips för att hantera de olika versionerna av härskartekniker

Härskarteknik Exempel 1. Vad de säger

Härskarteknik: ”Men lilla gubben, sånt här ska du ha koll på…”

Ditt svar: "Vad ville du få ut av att kalla mig lilla gubben?"

Istället för att hugga på det dem säger, ställ en fråga och låt dem förklara vad de försökte få ut av att säga så. De kommer bli väldigt obekväma väldigt snabbt.

Härskarteknik Exempel 2. Hur dem säger det

Härskarteknik: ”Det där va ju en brilliant idé…” med en ironisk ton som tydlig vill förnedra. (Det här exemplet gör sig bättre i video).

Ditt svar: Vad du vill göra är att "spegla tillbaka". Alltså säg samma sak som de precis sa på sättet de sa det. "Vad menar du med 'brilliant idé?'” Genom att bara spegla tillbaka hur dem sa det så måste de äga och förklara det osköna som annars hade varit “osagt” och förmodligen flugit under radarn.

Härskarteknik Exempel 3. Vad de gör eller inte gör

Det här är alltså när du inte får ta del av viktig information inför ett möte eller du blir inte inbjuden till lunchen där alla andra diskuterar och mer eller mindre tar beslut om eftermiddagens möte.

Det här kan vara ganska svårt att hantera själv. Du skulle kunna konfrontera gruppen eller den informella ledaren i gruppen och lyfta upp situationen:
“Jag har lagt märke till att ni tar en del beslut på luncher där jag inte är bjuden och jag undrar vad anledningen är till att jag inte får vara med i den beslutsprocessen.”

Om det inte funkar eller det inte känns bra så rekommenderar jag att ta upp det med din närmsta chef för det är ett arbetsplatsproblem som de är ansvariga att hjälpa dig med att lösa.

En avslutande och väldigt viktig del i det här är att nästan alla härskartekniker härstammar från en låg självkänsla. När du inte kan ta konstruktiv kritik på ett bra sätt, när du inte vågar säga ifrån, när du upplever att det finns en hierarki och en maktkamp i den hierarkin - det är ofta då härskartekniker dyker upp som ett omedvetet beteende. Det är inte att personen vill “härska” utan snarare är det en försvarsmekanism som triggas i personen.

 

Jag säger inte det här som en ursäkt för dom som använder härskartekniker, men det är en anledning till varför det dyker upp - och det gör att vi kan förstå fenomenet bättre.

Retoriktipset

Din Handbok i Konflikthantering

13 Tips i Konflikthantering 

Företagsutbildning

Härskartekniker och Konflikter

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...