Härskartekniker motstrategier

Ordet härskartekniker är väldigt hårt och laddat, men vi alla har varit med om att få en riktigt plump kommentar kastad i vårt ansikte - och bli helt blank. Det är som att hjärnan slutar fungera och du får inte ett enda ord ur din mun. När situationen väl är över och du är påväg därifrån, först då kommer du på alla dräpande saker som du borde sagt. För att undvika det här så behöver du ett retorisk självförsvar, du behöver härskarteknikers motstrategier.

 

I den här artikeln kommer du få lära dig retoriska motstrategier, du kommer lära dig vad du ska göra för att aldrig mer bli blank i konflikter och exakt vad du ska säga för att hantera situationen retoriskt smart.

Härskartekniker motstrategier

Härskarteknikernas bästa vän är konflikträdsla

Härskartekniker är vanligt förekommande i Sverige och en av de största bidragande faktorerna till det är konflikträdsla. Konflikträdsla är härskarteknikernas bästa vän för vi får vad vi tolererar och om vi inte visar att vi inte accepterar något kommer beteendet sannolikt att fortsätta.

Så jag vill ge dig en nyckel, en övning som jag listat ut efter samtal med experter, beteendevetare, psykologer och efter att ha läst studier, forskning och rapporter om just det här. Till att börja med behöver vi inse varför vi blir rädda, varför blir du egentligen blank?

 


 

Ladda ner E-Boken:
5 Strategier i Konflikthantering

 

Det handlar mer om osäkerhet än om erfarenhet

Det är lätt att hamna i slutsatsen att vi har varit med om något tidigare och den erfarenheten har satt sig hos oss vilket nu gör det svårt för oss att hantera svåra situationer och plumpa kommentarer. Men det stämmer inte, konflikträdsla kommer inte ifrån en erfarenhet utan från en osäkerhet. Du kan se det som en negativ tankespiral med mardrömsscenarion.

 

Tänk så händer X? Vad gör jag om Y händer? Eller Z?

 

Osäkerheten kring hur vi hanterar alla dom eventuella situationer som kan uppstå gör att vi blir blanka. Så istället för att försöka bota konflikträdslan så borde du ta bort osäkerheten, för utan osäkerheten har inte konflikträdslan något att växa sig fast på.

Härskartekniker motstrategier

Två frågor som botar din konflikträdsla

Så om du vill bli tryggare i att ta konflikter och hantera härskartekniker smart så vill jag att du svarar på två frågor för dig själv:

1. Vad hade varit jobbigt om det hände?

  • Är det att personen höjer rösten?
  • Att personen förminskar dig?
  • Skämtar på din bekostnad?

Skriv ner allt du kommer på.

 

2. Om det händer, hur kan du hantera situationen på ett bra sätt?

Säg att personen säger:
"Men lilla vännen, det här är ingen lekstuga…"

 

Vad ska du säga då?

 

För om du vet hur du ska hantera alla de situationer som skulle kunna uppstå så bryter du ditt tankemönster, du bryter den här negativa tankespiralen med mardrömsscenarion för när du får upp tanken:

  • Tänk så händer X?

Så kommer du automatiskt hoppa ut ur spiralen och tänka:

  • Men det är lugnt för då säger jag bara Y.

Det här är en oerhört effektiv övning som jag lovar kommer hjälpa dig hantera svåra situationer mycket bättre.

 


Härskartekniker motstrategier

Så vad ska jag säga?

Nu återstår ju frågan: Men vad ska säga då? Vad är motstrategin?
Och du ska få 3 meningar som kommer fungera i 90% av fallen om inte fler och med lite kreativitet från din sida så kommer du kunna anpassa meningarna så de funkar för dig oavsett vilken situation, person eller kommentar som du får kastad i ditt ansikte.

 

Till att börja med: Det är viktigt att komma ihåg att nyckeln för att hantera situationer som dessa och komma ut som vinnaren så ska du inte “ge igen” utan du ska “ge tillbaka”.

 

Hugg inte på kommentaren, ge tillbaka den

Alltså du vill inte HUGGA på kommentaren du fick, du vill ge tillbaka den och låta personen själv förklara vad den ville få ut av att säga så. Plumpa kommentarer och härskartekniker sätter dig i en svår social situation som du behöver hantera, vilket ofta leder till att vi blir blanka…

 

Men tricket är att ge tillbaka deras kommentar så de själva får hantera den svåra sociala situationen som dom precis skapade och det kan du göra men en av de här tre frågeformuleringarna:

Men lilla vännen, det här är ingen lekstuga…

  • "Förlåt, när du kallar mig lilla vännen, vad menar du med det?"

Jag tror det här är lite för komplicerat för dig…

  • "Hur menar du 'för komplicerat för mig'?"

Du får inte vara så känslig…

  • "Vad ville du få ut av att kalla mig känslig?"

 

Med en fråga ger du tillbaka kommentaren och den sociala situationen och så får dom äga vad de precis sa. Det är mycket smartare och mycket mer effektivt än att hugga på kommentaren och säga något oskönt tillbaka.

 

Men lita inte på mig, testa själv.
För du kommer bli förvånad över hur bra det här funkar.

Retoriktipset

Din Handbok i Konflikthantering

13 Tips i Konflikthantering 

Företagsutbildning

Härskartekniker och Konflikter

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...