Alla använder härskartekniker, du har flera gånger använt en härskarteknik, förmodligen utan att ha vetat om det. Det är därför viktigt att komma ihåg att det är en väldigt liten procentil som använder härskartekniker medvetet.

I nästan alla fall så är det en försvarsmekanism i oss som triggar beteendet och de som använder härskartekniker ofta har en sak gemensamt och det är förmodligen inte vad du tror.

Ladda ner E-Boken:
5 Strategier i Konflikthantering

Varför använder människor härskartekniker?

I princip alla som använder härskartekniker verkar ha en sak gemensamt, de har ofta en låg självkänsla. Plumpa kommentarer och härskartekniker kommer sällan utifrån intet, utan ofta kommer de ifrån en situation där personen känner sig ifrågasatt, förminskad eller på annat sätt obekväm och för att “rädda” sin sociala status så trycker dem ner någon annan. För om du inte har förmågan att bygga den högsta byggnaden i staden så är alternativet att riva ner alla andras byggnader.

powerpoint misstag

Stark självkänsla gör dig bekväm att hantera svåra situationer

Om du är trygg i dig själv så är du mycket mer bekväm med att bemöta en klurig fråga, för du kan separerar dig själv och ditt värde från frågan eller kommentaren.

 

Så om någon säger:
”Du det är en hel del stavfel i den här texten du skrev.”
Så kan du enkelt säga:
”Oj, vad bra att du såg det, tack jag fixar det på en gång.”

 

Men om du har en låg självkänsla så kan du inte separera dig själv och ditt värde från frågan eller kommentaren. Därför hör du att det är fel på dig när någon berättar att det finns ett fel i texten du skrev. Du är dålig för att du råkade ha några stavfel i texten och då går ofta konversationen såhär istället:

- ”Du det är en hel del stavfel i den här texten du skrev.”
- ”Oj, är du trött idag eller varför är du så gnällig?”
- ”Nej, jag bara såg några stavfel och tänkte att du ville ändra dem.”
- ”Men om du nu är så himla mycket bättre på att skriva än mig så kan väl du fixa det.”

 

Med låg självkänsla kan vi inte skilja på person och problem, vilket gör att vi hamnar i försvar vid minsta ifrågasättande eller kommentar, trots att den sas i välmening.

 

Retoriktipset

Din Handbok i Konflikthantering

13 Tips i Konflikthantering 

Företagsutbildning

Härskartekniker och Konflikter

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...