Om du är en av alla som blir orolig för att framstå inkompetent när du presenterar på grund av din nervositet så finns det ett enkelt knep för att framstå trovärdig fast du känner dig nervös.

När du har en viktig presentation så tänker du säkert på vad du ska säga. Så du skriver ditt manus eller gör din PowerPoint som du kan följa. Men vad vi säger är i många fall inte lika viktigt som hur vi säger det. Framförallt inte om vi pratar om att framstå trovärdig.

 

Det finns många studier på den ickeverbala kommunikationens påverkan av hur vi uppfattas. Och för att du ska uppfattas trovärdig så är rösten är nånstans runt 5 gånger så viktig som vad du säger. Men brukar du tänka på hur du använder rösten?

Framstå Trovärdig fast du känner dig Nervös - Video

Tips för att framstå trovärdig fast du känner dig nervös

Det finns ett tydligt samband mellan nervösa och osäkra personer och hur dom använder sin röst.
Och det finns ett tydligt samband mellan självsäkra och trovärdiga personer och hur dom använder sin röst.

När vi är nervösa och osäkra så börjar vi instinktiv förminska oss själva

Och vi visar det genom ett osäkert kroppsspråk, vi börjar säga saker som, jag ska bara prata en liten stund, jag ska inte ta så mycket av er tid och det förödande tillägget som gör att vårt förtroende faller rakt ner i marken är att vi går upp i ton i slutet av våra meningar.

Det här är så viktigt att träna på. För rent krasst, oavsett om du är världsledande expert på det du pratar om, så kommer du inte kunna bygga någon trovärdighet om du framstår som osäker. Men genom att träna på att gå ner i ton så kan du även i situationer där du känner dig nervös, framstå trovärdig och bygga det förtroendet som du förtjänar.

Och hur du lyckas med det här det är genom att tänka att du ska säga det som en polis som ger böter. Om du har i bakhuvudet att säga det du ska säga på samma sätt som en polis som ger böter så kommer du på nolltid framstå som trovärdig fast du är nervös.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör

Vet du förresten varför du blir nervös och hur du hanterar det?
Här kan du läsa mer om det:
Nervositet och presentationsteknik

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...