PowerPoint är ett fantastiskt verktyg, men du använder det helt fel. Inte ens deras egna mallar är genomtänkta utan designade på ett sätt som ruckar kortidsminnet hos åhörarna så de inte minns det du säger, den tar energi istället för att ge energi och det splittrar åhörarnas fokus istället för att styra och kontrollera fokuset.

 

I den här artikeln/videon kommer du få lära dig att se PowerPoint ur en psykologisk synvinkel och få en förståelse för de 3 vanligaste misstagen vi gör och hur du bygger slides som gör dina presentationer, tydligare, mer engagerande och som styr deltagarnas fokus dit du vill. Alla tipsen du behöver för att framstå som ett proffs när du presenterar.

Den första regeln för en psykologiskt smart PowerPoint är ljusstyrka.

Det är allmänt känt att vi blir trötta när vi sitter framför en skärm för länge, men det är egentligen inte sant. Vad vi blir trötta av är att sitta framför en ljus skärm. Ljusstyrkan tröttar ut oss, vilket betyder att vi kan behålla deltagarnas fokus under en längre period bara genom att byta bakgrundsfärger från vit till svart.

Det här kommer med en till fördel: För att vara en bra presentatör så ska du vara i fokus, men våra ögon är designade för att dras till det största och det ljusaste objektet i rummet. Vilket betyder att du om du står bredvid din PowerPoint som har en vit bakgrund så kommer alla deltagares fokus automatiskt dras till skärmen, istället för till dig. När du byter till en svart bakgrund så blir du direkt huvudnumret och PowerPointen det visuella underlaget.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör
powerpoint misstag

Den andra regeln för en psykologiskt smart PowerPoint är storlek

Våra ögon dras till det största och ljusaste objektet i rummet. Vilket betyder att våra ögon dras till rubriken mer än bullets'en vi pratar om. Vi kan alltså styra deltagarnas fokus till det vi pratar om just nu, genom att se till att den delen är det största på skärmen.

 

Den tredje regeln för en psykologiskt smart PowerPoint är kontrast.

Så för att göra den här sliden ännu bättre så kan vi ta det här en steg längre och se till att det vi pratar om just nu inte bara är det största på skärmen, utan också det ljusaste/det med störst kontrast. 

Med dessa strategier så blir din PowerPoint:

  • Tydligare
  • Ger energi istället för att ta energi
  • Styr deltagarnas fokus till exakt det vi pratar om just nu

Kom ihåg att PowerPoint är ett fantastiskt verktyg för att göra dina presentationer bättre. Men på sättet som nästan alla använder verktyget försämrar presentationerna istället. Men om du börjar applicera dessa tre principerna:

  • Ljusstyrka
  • Storlek
  • Kontrast

Så kommer dina presentationer direkt bli mer uppskattade, tydligare och rakt igenom bättre.

Utöver dessa 3 riktlinjer för själva utformningen av PowerPointen så finns det 2 PowerPoint misstag du förmodligen gör när du presenterar som du i största möjliga mån borde försöka undvika.

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Huvudkategori
7 januari, 2025

Affärsutveckling för tekniker

Affärsutveckling för tekniker Affärsutveckling är inte längre ett område enbart för chefer och säljare – tekniker spelar en avgörande roll i att driva företags tillväxt. Genom att kombinera teknisk kompetens med affärsmäs...
Pontus F. Christoffersen
Okategoriserade
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...