2022-12-07
Ta kontroll över din nervositet i 3 steg
Den evolutionsbiologiska anledningen till att du blir nervös grundar sig i ett flockbeteende som är tusentals år gammalt där vi söker bekräftelse av vår flock att vi är ett bra tillskott för gruppen. Om du inte är ett tillskott så är du en belastning och då skickar flocken ut dig ur grottan och gemenskapen och utan en flock så dog vi.
Så när du presenterar idag så kickar en överlevnadsinstinkt i dig igång som gör att du börjar förminska dig själv och det du ska säga. Du använder ett ljust tonläge och förminskande ordval - för det är bättre att anses harmlös och få fortsätta vara en del av flocken än att utmana flockens tankar och riskera att bli utslängd för då dör du.
Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör
Idag beskriver vi den rädslan som att vi inte vill se dumma ut eller att vi vill inte misslyckas. Och här kommer nyckeln, det som nästan alla missuppfattar vilket leder till att vi inte ser den självklara lösningen på att få kontroll på nervositeten.
Nervositet kommer inte ifrån en erfarenhet, att dina klasskamrater skrattade åt dig när du höll en presentation i skolan. Nervositet kommer ifrån osäkerhet. Det är en negativ tankespiral av marddrömsscenarion.
- Tänk så får jag en blackout?
- Tänk så ställer någon en fråga jag inte kan svara på?
- Tänk så ifrågasätter någon min kompetens eller relevansen av presentationen?
Osäkerheten kring hur du hanterar mardrömsscenariona triggar igång nervositeten. Men om du vet hur du ska hantera situationen om den uppstår så bryter du ditt tankemönster. Istället för att fortsätta ner i den negativa tankespiralen: tänk så händer det här, tänk så händer det här så kommer du tänka: Tänk så händer det här? Men det är lugnt, då gör jag bara såhär och istället för att bli nervös så behåller du fullständig kontroll i situationen.
Det här är anledningen till att professionella presentatörer inte blir nervösa. Deras självsäkerhet kommer inte ifrån att de vet att inget kommer gå fel, den kommer ifrån att de vet att även om något går fel så vet de exakt vad de ska göra då. Men istället för att ta omvägen och göra alla misstag och lära dig av dina misstag så kan du göra den här övningen och både minimera risken att situationen uppstår och om den uppstår så vet du exakt hur du ska hantera situationen.
Ställ dig själv frågan:
- Vad hade varit jobbigt om det hände?
Låt oss ta blackout som exempel för det är det vanligaste mardrömsscenarion i min erfarenhet.
Då skriver du ner Blackout på ett papper och under Blackout så skriver du:
- Hur kan jag förbereda mig för att minimera risken att jag får en blackout?
Då kommer du kanske på att du kan:
Hålla presentationen ett par gånger högt för dig själv eller träna extra mycket på övergången mellan slidesen (för det är oftast här vi tappar bort oss).
Sen kommer den viktigaste frågan som kommer ge dig förmågan att ta kontroll över din nervositet inför varje presentation.
- Om jag ändå får en black out vad gör jag då?
Då kanske du kommer att att du kan: Ha med ett frågebatteri med frågor som du närsomhelst kan ställa till gruppen (vilket ger dig en minut att samla dina tankar och kolla igenom dina anteckningar). Att tyst kolla på dina anteckningar och fortsätta när du fått tillbaka tråden (för vi tappar inte förtroende för dig om du blir tyst, vi tappar förtroende för dig om du blir obekväm) Det fascinerande är att det handlar inte lika mycket om vilket svar du kommer fram till som det handlar om att ha ett svar, en utväg eller ett nästa steg. När du har en plan på frågan: Vad gör jag då? Så kapar du möjligheten för nervositeten att växa fram.
Jag vill inte lova dig guld och gröna skogar. Du kommer förmodligen fortfarande var lite nervös inför nästa presentation efter du gjort den här övningen. Men du kommer känna en stor skillnad på presentationer före och efter du gjort den här övningen och jag har tränat hundratals människor i den här metodiken och alla som har gjort den har upplevt en större kontroll och ett större självförtroende efter övningen. Men lita inte på mig, testa själv för övningen kommer inte hjälpa dig någonting om du inte sätter dig ner och gör den.
Kom ihåg, gör du inte övningen så kommer nervositeten fortsätta kontrollera dig. Det är dags att ta tillbaka kontrollen.
Lycka till
Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!
– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M
Om du gillade den här artikeln måste du kolla in min
Ultimata Guide i Presentationsteknik:
19 Tips i Presentationsteknik:
Din Fullständiga Guide till Effektfulla Presentationer