Det finns ett par avgörande faktorer för att bli en bättre presentatör.
Här är 5 av de viktigaste tipsen som direkt kommer göra dig stor skillnad i dina presentationer.

 

1. Försök inte framstå professionell

Det här kan låta konstigt. Det är väl klart du vill framstå professionell, det var ju det som artikeln utlovade! Touché. Men i ditt försök att framstå professionell tar du an dig en persona som gör att du inte längre kommunicerar eller rör dig som dig själv, du förlorar din autenticitet. Du kanske har märkt när en kollega håller en presentation och hen pratar med sin ”presentatörsröst” och direkt efteråt så börjar personen prata precis som vanligt igen?

Det här är framförallt ett problem som uppstår om du är ovan, osäker eller nervös inför att hålla en presentation. Men det är inga konstigheter, för att ta bort din nervositet och osäkerhet är enklare och mer konkret än de flesta tror.

Fokusera inte på att använda komplexa resonemang och powerpointbilder. Det resulterar bara i att du blir ointressant att lyssna på och ingen får med sig budskapet du försöker förmedla.
Kom ihåg: Vi vill lyssna på människor som är sig själva.

 

2. Effektiv kommunikation är enkel kommunikation

Vi försöka ofta bygga presentationer som får oss att framstå smarta. Men i det så bygger vi också presentationer som är svåra att förstå. Det är smartare att göra en presentation som är enkel att förstå. För den kommer få dig att framstå smart.

En bra riktlinje när du strukturerar upp din presentation är att fundera: Hade en 10 åring förstått vad jag pratar om? Om svaret är nej, fundera över hur du kan förenkla budskapet och vilka ord du kan byta ut mot enklare.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör
powerpoint misstag
3. Du är presentationen inte din PowerPoint

Vilken klyscha. Eller hur? Men fundera över vad du lägger mest tid på: träna på att hålla din presentation inför en låtsas publik, eller bygga dina powerpoint slides? Har du på din powerpoint från början till slut och står bredvid dina bilder och presenterar?

99% av presentationer ser ut så och huvudpersonen i den presentationen blir din powerpoint. Knappen ”B” gör skärmen svart när du använder Powerpoint eller Keynote. Börja din presentation med att trycka på B så du är i fokus och visa först en slide när den är relevant för presentationen. Det är en liten förändring, men resultatet är stort.

 

4. Träna bort utfyllnadsljud

Nu när vi också konstaterat att vi inte ska lägga så mycket tid på att bygga din powerpoint utan istället träna på att faktiskt hålla din presentation så är min varmaste rekommendation att du lyssnar efter utfyllnadsljud som ”eeh”. Varje gång du hör dig själv göra ett sådant ljud måste du börja om meningen du precis sa. Det här är ett oerhört effektivt sätt att snabbt träna bort dina utfyllnadsljud och när du lyckas med det så kommer du framstå som mer kompetent, trovärdig och intressant att lyssna på. Du kan läsa mer om att bli mer trygg och minska dina utfyllnadsljud här.

 

5. Inled med att svara på frågan: What’s in it for them?

Strunta i företagshistoriken och annat mumbojumbo, publiken vill snabbt få svar på frågan de ställer sig själva i sitt huvud. ”What’s in it for me?” ”Varför ska jag lägga mitt fokus på dig kommande 5/10/50 minuterna?” Om de inte får ett bra svar så kommer de ta upp sin mobil och likéa kattvideos på instagram eller zona ut och tänka på annat under din presentation.

 

Ta till dig dessa fem tipsen så lovar jag dig att du snabbt kommer bli en av de bästa presentatörerna på din arbetsplats.

Men lita inte på mig, testa själv!

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...