2023-05-12
Presentationsteknik för Introverta
Är du introvert och blir nervös vid presentationer? Då har du kommit rätt för i den här artikeln kommer du få lära dig hur du kan få:
- Motsvarande 10 års erfarenhet på 30 minuter
- Hur du fokusera på ditt budskap istället för dig själv
- Hur du använder rösten för att både bli mer trygg och få mer förtroende från mötesdeltagarna
Och du kommer även få en retorisk metodik för att snabbt träna bort dina utfyllnadsljud.
Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör
Presentationsteknik för Introverta
Få Kontroll på Din Nervositet
Få motsvarigheten till 10 års erfarenhet på 30 minuter
Att hålla en bra presentation kräver inte nödvändigtvis års av erfarenhet. Genom att använda rätt strategier kan du få motsvarigheten till 10 års erfarenhet på bara 30 minuter.
Nervositet kommer inte ifrån en erfarenhet, att dina klasskamrater skrattade åt dig när du höll en presentation i skolan. Nervositet kommer ifrån osäkerhet. Det är en negativ tankespiral av marddrömsscenarion.
- Tänk så får jag en blackout?
- Tänk så ställer någon en fråga jag inte kan svara på?
- Tänk så ifrågasätter någon min kompetens eller relevansen av presentationen?
Osäkerheten kring hur du hanterar mardrömsscenariona triggar igång nervositeten. Men om du vet hur du ska hantera situationen OM den uppstår så har nervositeten inget att växa sig fast på.
Det här är anledningen till att professionella presentatörer inte blir nervösa. Deras självsäkerhet kommer inte ifrån att de vet att inget kommer gå fel, den kommer ifrån att de vet att även om något går fel så vet de exakt vad de ska göra då.
Såhär övervinner du din nervositet
Ställ dig själv frågan:
- Vad hade varit jobbigt om det hände?
Låt oss ta blackout som exempel för det är det vanligaste mardrömsscenarion i min erfarenhet. Då skriver du ner Blackout på ett papper och under Blackout så skriver du:
- Om jag får en blackout vad gör jag då?
→ Då kanske du kommer att att du kan:
Tyst kolla på dina anteckningar och fortsätta när du fått tillbaka tråden (för vi tappar inte förtroende för dig om du blir tyst, vi tappar förtroende för dig om du blir obekväm)
Det fascinerande är att det handlar inte lika mycket om vilket svar du kommer fram till som det handlar om att ha ett svar, en utväg eller ett nästa steg. När du har en plan på frågan: Vad gör jag då?
Så kapar du möjligheten för nervositeten att växa sig fast.
Presentationsteknik för introverta:
Fokusera på ditt budskap och inte på dig själv
Har du nån gång efter precis ha inlett din presentation hört en tanke i ditt huvud som stället frågan:
“Vad ska jag göra med mina händer?”
Som introvert kan det vara lätt att bli överdrivet självmedveten och fokusera för mycket på hur du framstår istället för på ditt budskap. Kom ihåg att mötesdeltagarna är där för att höra vad du har att säga, inte för att bedöma dig som person.
Vi föredrar att lyssna på en person som är autentisk. Som inte framställer sig som extra proffsig eller som en “retorisk robot”. Prio nummer ett, innan du börjar applicera retoriska strategier för att få en så effektiv “punch” som möjligt i dina presentationer är att landa i- och vara närvarande i stunden.
(Övningen i förra punkten kommer hjälpa dig med det här).
Polismetoden - Gå inte upp i tonläge
En viktig retorisk strategi för introverta presentatörer är att undvika att gå upp i tonläge. Du kan säkert känna igen antingen hos dig själv eller när du lyssnat på andra nervösa presentatörer att de går upp i ton i slutet av sina meningar så det låter som att de ställer en fråga.
Istället ska du använda polismetoden.
Föreställ dig att du blir stannad av en polis när du är ute och kör på motorvägen, du inser själv att du låg i 130km/timmen. Polisen kommer fram och du rullar ner rutan. Hur låter nu polisen när hen säger “Du det där gick lite snabbt, jag kommer behöva skriva en böter.” Går hen upp i ton så det låter som en fråga? Eller har hen en lågmäld ton fylld med självsäkerhet?
Svaret är självklart eller hur? Det finns ingen tveksamhet i deras röst.
Så från och med nu vill jag att du ska prata som en polis som ger böter så kommer du snabbt märka att du både får mer förtroende och större intresse från deltagarna.
Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör
Träna bort dina utfyllnadsljud
Introverta och nervösa presentatörer har en tendens att fylla tystnader med utfyllnadsljud som "eh" eller "um". Det här är en av de största intressedödarna och du låter direkt väldigt oförberedd.
För att träna bort dina utfyllnadsljud ska du be en vän eller kollega att lyssna på dig när du tränar på att hålla din presentation. Medan de lyssnar ska de lyssna efter utfyllandsljud och om de hör ett så ska de knäppa med sina fingrar. När de knäpper ska du direkt börja om meningen du precis höll på att säga och sen fortsätter du vidare i presentationen.
Om du gör det här genom hela din presentation 2-3 gånger så lovar jag att du lyckas ta bort 70-80% av dina utfyllandsljud och jag lovar dig att det kommer vara en game-changer.
Du kommer öka ditt självförtroende och dina presentationer kommer förbättras exponentiellt om du minimerar dina utfyllnadsljud och använder polismetoden.
Lycka till!
// Pontus, din retorikkonsult
Företagsutbildning
Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!
– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M