Det finns ett par tydliga svårigheter i att få digitala möten lika engagerande som fysiska. Vi har ingen eller minimal ögonkontakt, vi upplever ”skärmtrötthet” och vi sysslar lätt med annat samtidigt.

Men här kommer 5 tips på hur du både kan göra betydligt bättre intryck och sticka ut i dina digitala möten samtidigt som du ökar intresset och engagemanget hos dina mötesdeltagare.

 

1. Placera kameran (datorn) strategiskt

Istället för att vinkla skärmen uppåt och visa vad som finns i din näsa så kan du ställa din dator på ett par böcker (eller vad som helst som finns tillgängligt) och få upp kameran i ögonhöjd. Flytta sedan datorn ca 1,5 meter ifrån dig så ser deltagarna mer av dig och dina gester, samtidigt så blir det nu en mindre ögonrörelse att förlåta ditt fokus från mötesdeltagarna till att kolla in i kameran (vilket du borde göra så mycket du kan för att simulera ögonkontakt).

 

2. Starka ljuskällor framför dig - INTE bakom dig

De inbyggda webbkamerorna idag är nästan alla av hög kvalité, anledningen till att din bild inte blir skarp är förmodligen att det är för lite ljus. Se till att ha en lampa eller ett fönster framför dig så kommer du märka att bilden blir bättre. (Har du ljuset bakom dig istället kommer du bara se ut som en skugga för de andra mötesdeltagarna) så placerar dig/dina ljuskällor strategiskt så kommer du märka en rejäl skillnad i bildkvalité.

 

3. Neutral bakgrund

Sätt dig så att du har en vägg eller något liknande bakom dig så det inte är en massa saker som händer i bakgrunden som kan ta deltagarnas uppmärksamhet, hitta en strategiskt plats att ha som dina möten på, t.ex. en helt neutral vägg bakom dig.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör

 

powerpoint misstag

 

4. Undvik skärmtrötthet

Det tar på krafterna att sitta länge framför datorn, men det visar sig att det inte har med skärmen att göra egentligen, utan hur ljus skärmen är. Genom att sänka ljusstyrkan på din skärm och att använda mörka bakgrunder i dina powerpoints och bilder som du visar kan du undvika att både skapa och själv få skärmtrötthet.

 

5. Kamera på

Även om vissa deltagare bara passivt ska lyssna så ska standarden alltid vara kamera på. Det minimerar risken att vi springer och gör andra saker under mötena, vilket vi aldrig skulle göra i ett fysiskt möte. Be alla i början av mötet att sätta på sina kameror för att få ett så engagerande och effektivt möte som möjligt.

Egentligen handlar mycket om att förbättra digitala möten om att få dem så lika fysiska som möjligt. Kameran i ögonhöjd så vi får en vy likt den på ett fysiskt möte, vi har mötet i ett rum utan distraktioner eller hög ljudvolym från andra, kamera på eftersom vi ser varandra i fysiska möten. Det är utgångspunkten och om du ser till att du och dina kollegor börjar använda dessa 5 tipsen så kommer ni snabbt märka att digitala möten kan bli väldigt lika fysiska, vilket drastiskt kommer öka resultaten av dem.

 

Men lite inte på mig, testa själv!

 

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...