Därför blir vissa antivaxxare

Hur vet du att jorden är rund? Har du varit i rymden och sett det med egna ögon? Har du gjort uträkningarna med hur stjärnorna rör sig för att fastställa att jorden måste vara rund? Förmodligen inte, men du litade på andra människor, lärare, forskare, experter och du har sett fotobevis och så vidare.

Men det som är viktigt att komma ihåg är att dom som tror att jorden är platt har gjort exakt samma sak. De litar bara på andra människor och andra bevis.

Processen för att ta beslut kring vad som är sant är samma - även om vi kommer till olika slutsatser

Vi lyssnar på utlåtande från olika människor, läser olika studier och sen bestämmer vi oss för vilket av det vi tror på. 

Så om vi tar dom här insikterna och pratar om covidvaccin så har vi alla tillgång till samma information kring biologi, virus, vaccin och statistik men vissa väljer att tro på informationen som regeringen går ut med och andra väljer att inte tro på den. 

powerpoint misstag

Så vad är skillnaden på dom som tar beslutet att lita på regeringen och dom som inte gör det?

1. Till att börja med så är vi flockdjur
Vi tenderar att acceptera och tycka samma som gruppen vi tillhör och vårt ego stärks av känslan av att vara i en ”elitgrupp” några som har tagit sig ur the Matrix och ser saker som allmänheten inte gör. Det här är grunden i alla former av konspirationsteorier. 

2. Rädsla och ångest spelar också en stor roll.
Eftersom en världsomtäckande pandemi med lockdowns och skrämmande statistik på nyheterna varje dag skrämmer oss så blir vi desperata efter att hitta svar, även som svaren inte är sanna. När vi är i ett ångestfyllt tillstånd så är vår förmåga att analysera trovärdigheten i svaren och argumenten i princip helt borta. 

Många tror att det här har med hur mycket utbildning vi har och det finns en del samband, men även väldigt välutbildade människor är påverkade av rädsla och ångest i dom här sammanhangen. 

Det här är något som manipulatörer vet och därför använder de skrämselretorik för att skapa ångest som stänger ner vårt kritiska tänkande så vi sen ska  acceptera deras lögner. 

Det här är det som gör diskussioner kring om alla ska vaccinera sig eller inte är svårt. För oavsett vad den ena sidan säger så har den andra sidan starka argument och bevis för att de du säger inte är sant utan falska sanningar. 

 

Så frågan är, hur tar vi den här typen av diskussioner på bästa sätt? 

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...