PowerPoint kan vara ett väldigt effektivt verktyg för att förbättra dina presentationer och göra ditt budskap mer minnesvärt. Det finns dock några vanliga misstag sl som kan försämra effektiviteten i dina presentationer.

5 vanliga misstag när du använder PowerPoint

1. För mycket på powerpointbilderna

Det kan vara väldigt bra att ta hjälp av ett visuellt underlag för att komplettera och förtydliga din presentation. Men den ska aldrig ersätta presentationen. Att använda för mycket bilder, eller text på bilderna kan vara överväldigande för din publik och kan göra det svårt för dem att fokusera på ditt budskap. Det finns studier som har påvisat att om du har för mycket information på dina bilder så försämras minnet hos deltagarna för de ska både lyssna på dig och läsa på PowerPointen samtidigt.

2. Låg kvalitet eller irrelevant information på powerpointen

För att din PowerPoint ska hjälpa dig så är det viktigt att använda bilder av hög kvalitet och information som är relevant för din presentation. Att använda lågkvalitativa eller irrelevanta bilder kan distrahera ditt budskap och göra din presentation mindre effektiv.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör

5 vanliga misstag när du använder PowerPoint

3. Du tränar inte på övergångarna mellan powerpointbilderna

Det är viktigt att träna på övergångarna för att säkerställa att du sömlöst kan ta dig igenom din PowerPoint. Att inte öva kan resultera i tekniska problem eller besvärliga övergångar som kan förstöra flödet i presentationen.

4. Du tar inte hänsyn till publikens behov

PowerPoint ska inte vara ett sätt för att du ska komma ihåg vad du ska säga, det ska vara ett hjälpmedel för publiken att förstå och komma ihåg vad du har sagt. Så när du bygger din PowerPoint kom ihåg att du inte ska behöva kolla på bilderna för att genomföra presentationen. Bilderna ska vara till för publiken, inte dig. 

5. Du använder inte PowerPoint alls

Att inte använda visuella hjälpmedel alls kan göra din presentation mindre engagerande och effektiv. Jag vet att det är många som förespråkar att inte använda PowerPoint utan istället bygga upp dina presentationer med storytelling eller blädderblock. Jag håller inte med.

PowerPoint och liknande hjälpmedel kan verkligen förstärka och förbättra dina presentationer, om du använder det på rätt sätt. De är som ett tveeggat svärd. Använder du det fel, försämras presentationen, använder du dem rätt, förstärks den. 

För att avsluta. Det finns 5 vanliga misstag när du använder PowerPoint. Undvik att använda din PowerPoint för mycket under presentationen, undvik låg kvalitativa bilder och irrelevant information. Kom ihåg att öva på övergångarna mellan dina PowerPointbilder så du får ett bra flöde och kom ihåg att det inte bara är okej att använda PowerPoint, det är bra (om du använder det på rätt sätt).

Retoriktipset

quote

Plats för ett citat från texten. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. At varius vel pharetra vel turpis.

– Namn Namnsson

Dela artikel:

Relaterade nyheter och artiklar

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...