4 Effektfulla taktiker när du
presenterar med PowerPoint

 

I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar din publik och levererar ditt budskap med precision.

Du kommer få med dig:

  1. Styr deltagarnas fokus
  2. Undvik informationsöverbelastning
  3. Använd "B"-knappen för variation
  4. Presentera ett steg i taget

        ⬇️  ⬇️   ⬇️
kostnadsfri workshop

Pontus F. Christoffersen har tränat allt från riksdagspolitiker till företag som Google, Sopra Steria och PwC i förtroendebaserad påverkan, modern retorik & affärskommunikation. Läs mer

1. Tre presentationstaktiker (PowerPoint)

Först och främst, låt oss diskutera effekten av ljusstyrka, storlek och kontrast. Dessa tre spelar en avgörande roll i att rikta publikens fokus dit du vill.

Ljusstyrka

Valet av bakgrund påverkar vart lyssnarnas fokus går. En mörk bakgrund drar automatiskt publikens ögon till dig, medan en ljus bakgrund drar fokuset till PowerPointen. 

Storlek har betydelse

Våra ögon är designade för att dras till det största och ljusaste objektet i ett rum och om ögonen naturligt dras till det största objektet, vill du att rubriken ska vara det största på skärmen? Eller vore det smart att överväga att göra rubriken mindre och istället låta viktig information ta större plats?

Kontrast

För att undvika informationsöverbelastning och göra din presentation riktigt tydlig kan du använda kontrast för att framhäva det du pratar om. Detta gör du enkelt genom att justera opaciteten på mindre relevant information på din slide. Så det som är i fokus är det största och ljusaste på skärmen. 

Presentationsteknik tips

2. Undvik informationsöverbelastning

Nästan alla PowerPoint-presentationer lider av för mycket information. Här kommer en stark rekommendation: Skapa två versioner av din presentation: en som fungerar som dokumentation och en som är till för själva presentationen.

3. Använd "B"-knappen

Genom att trycka på "B"-knappen (som släcker ner skärmen), kan du temporärt flytta publikens fokus från skärmen till dig. Detta skapar en välbehövlig variation i din presentation och höjer engagemanget och intresset.

4. Presentera ett steg i taget

Sist men inte minst. När du presenterar komplexa slides, såsom diagram eller statistik, visa inte allt på en gång. Istället, gå igenom dem steg för steg. Detta underlättar för din publik att följa med och förstå informationen utan överbelastning.

Powerpoint presentation

Sammanfattning

Med dessa fyra taktiker kan du nu bygga presentationer på ett sätt som verkligen gör skillnad. Genom att styra fokus, undvika informationsöverbelastning, skapa variation med "B"-knappen, och presentera information ett steg i taget, kan du säkerställa att ditt budskap inte bara når fram, utan också fastnar hos din publik.

Dela artikel:

Relaterade nyheter och artiklar

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...