Hur blir du en självsäker presentatör?

Den förstas frågan vi behöver reda ut är: Vad är egentligen självförtroende? Och om vi skippar wikipedia-definitioner och överkomplicerade förklaringsmodeller. I slutändan så är självförtroende förtjänat självprat. När rösten i ditt huvud säger att det kommer gå bra och du tror på den - det är självförtroende.

Det finns många som förespråkar affirmationer

alltså att säga till dig själv “jag är självsäker, jag är en bra presentatör.” Men problemet med affirmationer är att om du inte tycker att du är en självsäker presentatör samtidigt som du repeterar orden för dig själv så ljuger du ju för dig själv och då tappar du förtroendet du har till dig själv.

Hur vi bygger självförtroende kan i början låta paradoxalt men när du ser mönstret så ser du också att det här är en mycket smartare väg att gå än att försöka intala dig själv att du är självsäker.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör
powerpoint misstag

Självförtroendeloopen:

Har 4 steg som påverkar varandra.
Hur andra ser dig → Hur andra behandlar dig → Hur du ser dig själv → Hur du agerar → Hur andra ser dig 

Steg nummer 3: Hur du ser dig själv, är det vi kallar självförtroende. Men istället för att fokusera på steg 3 och försöka intala oss att vi är mer självsäkra än vad vi är så är det mycket mer effektivt att jobba med steg nummer 4: Hur du agerar. Låt mig berätta både varför och hur.

Affirmationers akilleshäl är att de försöker använda tankar för att ändra tankar. Vad som är mycket mer effektivt är att använda beteende för att ändra tankar.

En penna - helt olika resultat

Låt mig ge ett exempel. Om du tar en penna och håller den mellan dina tänder. Så tvingar du fram det som kallas ett duchenne-leende, vilket betyder att du ler med både munnen och ögonen och har forskats fram som det autentiska leendet som vi gör när vi är genuint glada, till skillnad från när vi t.ex. låtsas ler för ett foto. När vi håller pennan mellan tänderna en stund och har det här leendet så börjar hjärnan reagera som om vi faktiskt vore genuint glada vilket leder till att vi blir på bättre humör.

Om vi istället sätter pennan mellan läpparna - så får det motsatt effekt för kroppen beter sig som om vi vore ledsna. Så på samma sätt som vi ler när vi blir glada - alltså att kroppen reagerar på humöret i vår hjärna så blir vi glada av att le - hjärnan reagerar på kroppen.

Fake it till you become it - en nyckel för att bli en självsäker presentatör

Amy Cuddy är en socialpsykolog som tog begreppet Fake it till you make it och utvecklade det till Fake it till you become it. Hennes studier handlade om att vi genom att använda kroppen på ett sätt som utstrålar självförtroende i förlängningen gav oss mer självförtroende. Hennes studier hittade att om du stod självsäkert i 2 minuter så steg testosteron nivåerna samtidigt som stressnivåerna sänktes. Medan om du stod som om du vore nervös och osäker så sänktes testosteron nivåerna och stressnivåerna ökade.

Det ska sägas att hennes studie har ifrågasatts för att det varit svårt att upprepa resultatet från hennes studie på den hormonella nivån. Men vad som har kunnat konstateras är att oavsett om det är placebo eller inte - så upplever vi ett stärkt självförtroende av att stå och agera som om vi vore självsäkra. Och om du frågar mig så bryr jag mig inte om huruvida det är placebo eller inte - så länge det funkar.

En övning som gör stor skillnad

Jag vill att du testar en grej nu. Jag vill att du säger: "Att lära sig retorik kan vara livsförändrande." Säg det nu för dig själv. Nu vill jag att du säger exakt samma sak men som om du vore den mest självsäkra personen du känner. Säg det som om det var det bästa och smartaste du någonsin sagt.

Visst är det spännande? Bara genom att bestämma dig för att göra det självsäkert så sa du det som om du vore självsäker. Och om du säger det självsäkert kommer andra se dig som självsäker, ser de dig som självsäker kommer de behandla dig som om du var självsäker och om andra behandlar dig som om du var självsäker kommer du börja se dig som självsäker och när du ser dig som självsäker så är du självsäker. Självförtroendeloopen är sluten och du har nu blivit en mer självsäker presentatör.

Du kan snabbt bli mer självsäker genom att följa två enkla regler:

1. Bestäm dig för att genomföra presentationen som om du var 100% självsäker
2. Vad som än händer - Don’t break character.

Be inte om ursäkt om du får en blackout, ursäkta dig inte om du hostar till eller tappar bort dig. Självsäkra personer fortsätter bara som ingenting. Och det snabbaste sättet att bli självsäker är att få självförtroendeloopen att jobba till din fördel.

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...