På samma sätt som nervositet är en biokemisk reaktion så finns det ett biokemiskt botemedel. Du kan alltså reducera din nervositet genom att trigga dess botemedel och det är det här vi kommer gå igenom i den här artikeln/videon. Hint: forskning har konstaterat att du kan reducera nervositeten med 23% med den här enkla metoden.

Nervositet på en hormonell nivå

Om vi kollar på vad nervositet är på en hormonell nivå så blir det tydligt var dess biologiska botemedel är. Nervositet är en ökning av hormonet kortisol som stressar kroppen. Och om du vill minimera din nervositet så vill du minimera mängden kortisol som produceras. I den här artikeln kommer du lära dig vad nervositetens biologiska botemedel är och hur du använder det för att bli av med din nervositet och känna dig självsäker när du presenterar.

Två psykologer, Dr Robert Emmons Dr Michael McCullough, har utfört omfattande studier om tacksamhet. I en studie delade de upp deltagarna i tre grupper och bad dem att skriva ner några meningar varje vecka. Grupp 1. skrev om vad de var tacksamma för, Grupp 2 om sina dagliga irritationer och grupp 3 kunde skriva om allt som hade påverkat deras vecka (utan att betona att de var positiva eller negativa).

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör
powerpoint misstag

Nervositetens botemedel

Efter 10 veckor kunde man tydligt se att de som hade skrivit om tacksamhet var mer optimistiska och mådde bättre. Och vi vet att tacksamheten har en långvarig effekt på hjärnan. Där vi får en ökad empati, starkare självkänsla, minskad ångest och minskad stress.

Och vad som framförallt är viktigt för dig som presentatör är en studie från UCLA som bevisade tacksamhet kan reducera kortisolnivån (alltså hormonet som skapar stress) med 23% vilket kan ha en avgörande påverkan inför din nästa presentation.

De sista minuterna innan det är dags att presentera är avgörande för hur presentationen kommer gå. Vanligtvis äger nervositeten oss dom minuterna och vi föreställer oss allting som kan gå fel och ser mardrömscenario efter mardrömsscenario och blir mer och mer nervösa. Men om du istället tar kontroll över dina tankar och fokuserar på ett par saker du är tacksam för. Dina barn, husdjur, dina vänner. Hur första vårsolen känns mot kinderna eller hur det kändes när din partner sa jag älskar dig för första gången. Om du går in i känslan som minnen som dessa ger dig kan du ändra hormonbalansen i din kropp, reducera nervositeten och få tillbaka kontrollen.

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...