Därför blir du Nervös

Inför en viktig presentation eller ett möte kan det lätt uppstå känslor av nervositet om inte oro eller ren och skär ångest. Du börjar måla upp bilder i ditt huvud som föreställer olika mardrömsscenarion. Tänk så får jag en blackout? Tänk så fungerar inte tekniken? Tänk så ser de att jag är nervös? 

Din hjärna är designad med ett övergripande mål: att se till att du överlever. Hjärnan reagerar på dessa scenarion som ett hot vilket får den att kicka igång ditt nervsystem som skickar ut biokemiska signaler och gör dig redo för att slåss eller springa för ditt liv.

Adrenalinet får dina händer att darra, knän att skaka och du svettas på ställen du aldrig svettats på förut, plus den otacksamma bonusen att du får svårt att fokusera.

 

Hacka nervsystemet

Men det finns ett smart sätt att hacka din hjärna så att den slutar reagera på situationen som ett hot, för sanningen är att du är inte rädd för att få en blackout, du är inte rädd för att tekniken inte ska fungera, du är inte rädd för att de ska se att du är nervös. Vad du är rädd för att att något av detta händer och att du inte har en aning vad du gör då. Hur hanterar du den situationen?

 

Nervositet kommer ifrån en osäkerhet

Du blir nervös för att du inte vet hur du hanterar en situation som kan uppstå. Den stora skillnaden mellan professionella presentatörer och de som inte regelbundet håller presentationer är att proffsen har gjort alla misstag, de har lärt sig den hårda vägen vad de gör när tekniken strular eller när de totalt glömmer vad de skulle säga. De vet att de inte har något att oroa sig för, för de vet exakt vad de ska göra oavsett vad som händer.

Ladda ner E-Boken:
5 Retoriska Strategier för att bli
Arbetsplatsens Bästa Presentatör
powerpoint misstag

Därför blir du Nervös - Lösningen

Så här är tricket som kan göra dig lika trygg som en professionell presentatör utan att gå den hårda vägen. Föreställ dig vilka de värsta situationerna som kan uppstå är, hur du ska förbereda dig för att minimera risken och vad du gör om det ändå händer.

1. Vad är det värsta som kan hända?

- Min dator kopplar inte upp så jag kan inte visa mina PowerPoint bilder.

2. Hur kan jag förbereda mig så detta inte händer?

- Jag testar tekniken innan mötet drar igång så jag vet att allting fungerar.

3. Om det ändå strular, vad gör du då?

- Då finns ett blädderblock där jag kan skriva upp de viktigaste siffrorna.

 

Gå igenom alla dina mardrömsscenarion i dessa tre steg så kommer du direkt märka hur du "hackat nervsystemet". Där du annars brukar hamna i en negativ spiral av mardrömsscenarion "Tänk så händer x?" så kommer du märka hur du direkt tänker "Det är lugnt då gör jag bara Y". Ge den här övningen 30 minuter så kommer du direkt uppleva en ny känsla av trygghet och självförtroende inför din nästa presentation eller möte.

 

Men lita inte på mig, testa själv.

 

Retoriktipset

quote

Pontus levererar alltid enkla och smarta strategier och tips som förbättrar ens presentationer DIREKT. Jag rekommenderar honom starkt!

– Frederika Georgii, SEO-Specialist, H&M

Dela artikel

Liknande artiklar & nyheter

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...