Aktivt lyssnande och öppna frågor är effektiva verktyg som hjälper dig att bli framgångsrik i dina förhandlingar. För att snabbt definiera vad en förhandlingar är så skulle jag beskriva det som att:

"Förhandling är en process där två eller flera parter går samman för att försöka nå en överenskommelse i en viss fråga."

För att nå en bra deal är det viktigt för de inblandade parterna att kommunicera effektivt och eftersom du inte kan styra hur de andra går in i förhandlingen är det ditt jobb att med hjälp av aktivt lyssnande och öppna frågor få dem att både kommunicera tydligt och lyssna på dig och dina idéer.

Aktivt lyssnande i förhandlingar

Ett av de viktigaste sätten att förbättra din kommunikationsförmåga i förhandlingar är genom att använda aktivt lyssnande. Aktivt lyssnande innebär att engagera dig fullt ut med att försöka förstå den andra parten och deras perspektiv. Det kan involvera saker som att ha ögonkontakt, nicka och andra icke-verbala signaler för att visa att du är uppmärksam och lyssnar. Genom att aktivt lyssna på den andra parten kan du få en bättre förståelse för deras perspektiv och utveckla strategier för att ta itu med deras problem och uppnå en ömsesidigt fördelaktig deal. En viktig del av aktivt lyssnande är att inte avbryta utan låt personen prata till punkt och försök få dem att berätta som mycket som möjligt. Det är där de öppna frågorna kommer till din undsättning.

Öppna frågor i förhandlingar

Ett annat effektivt kommunikationsverktyg i förhandlingar är öppna frågor. Öppna frågor är frågor som inte kan besvaras med ett enkelt ja eller nej. De är utformade för att få den andra parten att ge mer detaljerade och utarbetade svar. Genom att ställa öppna frågor kan du få en bättre förståelse för den andra partens perspektiv och identifiera områden med gemensamma grunder.

De frågor som brukar fungera bäst är:

Vad & Hur - För de upplevs öppna och neutrala.

Undvik Varför & När - För de upplevs lätt anklagande.

15 min kostnadsfri föreläsning

powerpoint misstag

Skapa bra förutsättningar i dina förhandlingar

Kraften i aktivt lyssnande och öppna frågor ligger i deras förmåga att skapa en positiv och produktiv känsla i förhandlingen. När ni ställer öppna frågor och verkligen lyssnar på varandra så är det betydligt mer sannolikt att ni får ett bra samarbete och en bra diskussion i förhandlingen. Detta kan bidra till att bygga upp förtroende, vilket är avgörande för att nå en deal som är fördelaktig för alla inblandade.

Så, för att avrunda. Aktivt lyssnande och öppna frågor är effektiva verktyg som kan hjälpa dig att bli framgångsrik i dina förhandlingar. Genom att använda dem kan du skapa en positiv och produktiv känsla i samtalet och få en bättre förståelse för den andra partens perspektiv vilket leder till att starkare förtroende och en starkare relation. Genom att använda dig av aktivt lyssnande och öppna frågor i dina förhandlingar kan du öka dina chanser att lyckas och uppnå det resultatet du vill.

Retoriktipset

Dela artikel:

Relaterade nyheter och artiklar

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...