För att lyckas i förhandlingarna är det viktigt att undvika vanliga misstag som kan minska din förmåga att övertyga och nå dit du vill. Så vilka är de fem vanligaste misstagen som du ska undvika för att få en effektfull förhandlingsteknik?

Undvik dessa 5 misstag när du förhandlar

1. Du förbereder inte dig

Ett av de vanligaste misstagen som människor gör inför en förhandling är att inte förbereda sig. Detta kan innefatta att misslyckas med att samla information om situationen, att inte klargöra dina egna mål och inte utveckla strategier för att uppnå dem. Förhandlingsteknik handlar till stor del om att förbereda dig på vad du ska säga, vilka argument du ska lyfta fram och hur du ska hantera deras motargument och invändningar. Genom att ta dig tid att förbereda detta kan du öka dina chanser att lyckas.

2. Du lyssnar inte

Ett annat vanligt misstag människor gör under en förhandling är att inte lyssna på den andra parten. Detta kan inkludera att avbryta den andra parten, att inte helt förstå deras perspektiv och att inte överväga deras idéer och förslag. Genom att aktivt lyssna på den andra parten kan du få en bättre förståelse för deras perspektiv och utveckla strategier för att ta itu med deras problem och uppnå en ömsesidigt fördelaktig överenskommelse. Att lyssna och visa förståelse för motpartens perspektiv är en av grundpelarna i bra förhandlingsteknik och grunden i att lyckas övertyga motparten.

3. Du är inte flexibel

Ett tredje vanligt misstag som människor gör under en förhandling är att inte vara flexibel. Det kan inkludera att vägra ta hänsyn till den andra partens perspektiv, insistera på att få allt du vill ha och inte vara villig att göra eftergifter. Genom att vara flexibel och öppen för den andra partens idéer och förslag kan ni hitta en gemensam grund och nå en ömsesidigt fördelaktig överenskommelse.

15 min kostnadsfri föreläsning

powerpoint misstag

4. Du blir känslomässig

Ett fjärde vanligt misstag som människor gör under en förhandling är att bli känslomässiga. Det kan handla om att bli arg, frustrerad eller upprörd och låta dessa känslor påverka ditt beslutsfattande. Genom att förbli lugn och sammansatt kan du behålla kontrollen över situationen och fatta mer rationella och effektiva beslut.

5. Du ger upp för lätt

Slutligen, ett femte vanligt misstag som människor gör under en förhandling är att ge upp för lätt. Detta kan innefatta att ge efter för den andra partens krav, acceptera ett avtal som hade kunnat bli mer fördelaktigt och inte driva på för bästa möjliga resultat. Genom att vara fokuserad och uthållig kan du öka dina chanser att lyckas och uppnå önskat resultat. Om du förbereder hur du ska hantera deras invändingar och argument är det lättare att fortsätta förhandla istället för att ge upp. Så se till att förbereda dig så du kan ha en effektiv förhandlingsteknik och en trygghet i att inte ge vika.

Sammanfattningsvis finns det många vanliga misstag som människor gör under en förhandling. Genom att undvika dessa misstag och ta dig tid att förbereda dig, lyssna aktivt, vara flexibel, hålla dig lugn och att inte ge upp, kan du öka dina chanser att lyckas med en framgångsrik förhandling.

Retoriktipset

Om du letar efter en utbildning till dig och ditt team
måste du läsa om ni kan ta er till nästa nivå med den här metoden:

Förtroendebaserad Förhandlingsteknik
Företagskurs

Dela artikel:

Relaterade nyheter och artiklar

Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
1 februari, 2024

Varför affärsretorik?

Varför affärsretorik? Det finns 5 anledningar till att många idag väljer att kompetensutveckla sin personal inom just affärsretorik. Det grundar sig främst i ett marknadsskifte.   Globalisering och digitalisering fortsä...
Pontus F. Christoffersen
Presentationsteknik
31 januari, 2024

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder

Varför toppkonsultbolag överger traditionella metoder: “Teknisk expertis räcker inte längre”   Marknadsläget Vi är i just nu i en spännande era av globalisering och digitalisering som erbjuder enorma möjligheter för k...
powerpoint presentation
Presentationsteknik
2 januari, 2024

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint

4 Effektfulla taktiker när du presenterar med PowerPoint   I den här artikeln avslöjas strategierna som tar dina powerpoint-slides från mediokra till världsklass. Upptäck fyra enkla, men effektiva taktiker som fångar di...